GLI

In 2019 had 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht en 14,7% ernstig overgewicht. Dit zorgt voor een grote druk op het zorgstelsel. Vanuit die gedachte is de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in het leven geroepen. De GLI bestaat uit verschillende programma’s, bij Contour bieden we het SLIMMER programma aan. 

Het SLIMMER programma duurt 2 jaar en bestaat uit een deelprogramma voeding, bewegen en gedragsbehoud. Het SLIMMER programma is erkend door het RIVM Centrum Gezond Leven en heeft de erkenning “goede aanwijzingen voor effectiviteit” ontvangen. Deelnemers zijn afgevallen, zijn slanker in de taille en hebben minder vet op de heupen. Deelnemers zijn fitter en de glucosetolerantie is verbeterd. 

U komt in aanmerking voor dit beweegprogramma indien u te maken heeft met overgewicht (BMI 25-30) en een verhoogd risico op type 2 diabetes of hart- en vaatziekten of aanwezigheid van slaapapneu of artrose, en wanneer er sprake is van ernstig overgewicht (BMI hoger dan 30).

Wat houdt meedoen in?

U krijgt 2 jaar begeleiding van een diëtist, een beweegprofessional en een leefstijlcoach. Het eerste half jaar neemt u wekelijks deel aan een groepsles. Deze groepslessen staan voornamelijk in het teken van sporten, daarnaast zal er onder andere informatie gegeven worden over de invloed van alcohol, ademhaling en slaap op uw leefstijl. Daarna bekijkt u samen hoe u uw gezonde leefstijl kan blijven volhouden. Gedurende de groepslessen wordt ingegaan op de verschillende thema’s van een gezonde leefstijl, zoals bijvoorbeeld voeding, slaap, stress en bewegen. 

De diëtist

U bezoekt de diëtist minimaal 3 en maximaal 6 keer. Indien gewenst, mag uw partner meekomen. De diëtist houdt rekening met uw persoonlijke omstandigheden en geeft een advies om gezonder te gaan eten.

De beweegprofessional

U volgt een wekelijkse groepsles gedurende 6 maanden onder begeleiding van een fysiotherapeut welke tevens leefstijlcoach is. Samen met anderen werkt u toe naar het behalen van de beweegrichtlijn voor volwassenen. U begint rustig en bouwt het geleidelijk op. Dit is afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden.

De beweegmakelaar en leefstijlcoach

Na 6 maanden maakt u kennis met een beweegmakelaar in uw gemeente. Dit is iemand die u ondersteunt en begeleidt naar passende beweegactiviteiten bij u in de buurt.De leefstijlcoach ondersteunt u om uw gezonde gedrag vast te houden en organiseert daarnaast nog 2 groepsbijeenkomsten (in maand 9 en 12) en 5 individuele terugkomstmomenten.

Kosten

De kosten voor het SLIMMER programma worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico.

Deelnemen

Wilt u deelnemen aan het GLI programma SLIMMER? Neemt u dan contact op door te bellen met ons.