knie

Het kniegewricht is een belangrijk gewricht in het menselijk bewegen. Het gewricht is de verbinding tussen het boven- en onderbeen. Het kniegewricht wordt gevormd door 4 botten, te weten het bovenbeen, het scheenbeen, het kuitbeen en de knieschijf. Verder bevindt zich in het gewricht op verschillende plekken kraakbeen, een aantal gewrichtsbanden, een binnen en buitenmeniscus en hechten er tal van spieren aan. De gewrichtsbanden zorgen voor een zogenoemd stukje (passieve) stabiliteit, de spieren zorgen voor beweging en (actieve) stabiliteit. Het kraakbeen kan gezien worden als een soort “schokdemper”.
Het kniegewricht kan zorgen voor een groot aantal blessures als gevolg van bijvoorbeeld ouderdom, een (sport)trauma, overbelasting of snelle groei. Knieklachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld:

  • Spierblessures
  • Slijtage (artrose)
  • Bandletsel, bijvoorbeeld de voorste kruisband of één van de buitenbanden
  • Meniscusletsel
  • Klachten rondom de knieschijf (patellafemorale klachten)
  • Jumpers knee / Runners knee

Revalidatie na een operatie

Het kan voorkomen dat u geopereerd bent aan uw knie. Bijvoorbeeld aan uw meniscus of uw voorste kruisband of misschien heeft u een nieuwe knieprothese gekregen. Voor het revalidatietraject bent u bij Contour aan het goede adres. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de revalidatie na bijvoorbeeld een knieoperatie. In veel gevallen geld dat u recht heeft op een jaar lang fysiotherapie vanuit de basis verzekering. Dit geldt vanaf de 21e behandeling en de zorgverzekeraar rekent hiervoor jaarlijks het eigen risico. De eerste 20 behandelingen worden gedeclareerd vanuit de aanvullende verzekering, indien deze niet of niet voldoende aanwezig zijn zullen deze behandelingen voor eigen rekening komen.